Met balen maken pers je op een hoge dichtheid en sluit je snel luchtdicht af. Je hebt een hoge voersnelheid, dus een kuilverbeteraar lijkt niet nodig. Of toch wel? Los van broei en schimmel heb je ook te maken met de voederwaarde. De toevoeging van een kuilverbeteraar heeft hierop een enorme impact.
Meerdere onderzoeken in gras en in mais laten dezelfde conclusies zien en onderbouwen de impact van een kuilverbeteraar in balen. Wanneer je management goed is, is het effect van een kuilverbeteraar groter. Tegenwoordig kunnen de balenpersen een enorm hoge dichtheid halen (230-250 kg droge stof per kuub). Ze worden onmiddellijk luchtdicht afgesloten, veel sneller dan wanneer je aan het inkuilen bent. Er komt geen extra vervuiling in wat je in de aan-afvoerroute naar de kuil wél kunt krijgen.
De ‘slechte micro-organismen worden door het snelle zuurstofarm maken en de snelle verlaging van de pH-waarde, heel snel geremd in hun ontwikkeling. Wanneer je daarnaast naast melkzuurvormende bacteriën ook kies voor een kuilverbeteraar met azijnzuur/propionzuur vormende bacteriën, stop je daarnaast ook de wilde gisten, wat ten goede komt aan de voederwaarde.
Al met al tonen meerdere studies, waarbij behandelde en onbehandelde balen zijn vergeleken, aan dat het gebruik van een kuilverbeteraar veel voordelen oplevert. Je houdt meer voederwaarde in het ruwvoer, waardoor de droge stof opname uit ruwvoer en dus ook de productie, zal toenemen. Klik hier om meer te lezen over deze verschillende studies.
Lees meer over de verschillende onderzoeken van BeterRuwvoer:
Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.