Home 1,8 kg hogere ds opname en tot 33 % betere verteerbaarheid 

1,8 kg hogere ds opname en tot 33 % betere verteerbaarheid 

Droge stof opname en verteerbaarheid van ruwvoer

Voor een goede en gezonde productie is het belangrijk dat een herkauwer graag naar het voerhek komt. Een goed bacterieklimaat in het ruwvoer bepaalt de geur, houdbaarheid, opname en verteerbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat wilde gisten een grote invloed hebben op de droge stof (ds) opname en verteerbaarheid van ruwvoer.

Een onafhankelijke studie van Windle en Kung uit 2013 liet bij vaarzen al meer dan 1 kg droge stof opname per dier per dag zien tussen een ‘schoon’ TMR rantsoen en een met wilde gisten vervuild TMR rantsoen. Een TMR rantsoen wordt geoptimaliseerd op 950 – 1000 VEM/kg ds. Dit verschil in opname resulteert in een verschil in potentiële melkproductie van 2 kg melk.

In 2020 is er in Nederland door 2 stagiaires en een partner van beterruwvoer een praktijkonderzoek gedaan onder 27 melkveebedrijven. Dit onderzoek bevestigde de conclusies: een verschil van 0,8 kg ds uit totale rantsoen en 1,8 kg ds uit alleen ruwvoer tussen behandeld en onbehandeld ruwvoer. In het behandelde ruwvoer hebben we de wilde gisten terug kunnen dringen. Lees hier meer over het verbeteren van het bacterieklimaat in de kuil.

Wilde gisten geeft slechtere verteerbaarheid ruwvoer

Meer wilde gisten in het ruwvoer zorgen voor meer wilde gisten in de pensvloeistof. Dat verdringt de bacteriën die zorgen voor de vertering van het ruwvoer (rantsoen). Ook blijkt uit een studie van Santos et al. (2011) dat de verteerbaarheid van NDF enorm afneemt als er meer wilde gisten in de pens aanwezig zijn. Het onderzoek toonde aan dat de verteerbaarheid van NDF met 33% afneemt bij een zware vervuiling met wilde gisten ten opzichte van de controle. De dieren kunnen het niet verwerken. Dit betekent dat er 33% meer voer nodig is voor dezelfde productie, wat een negatieve invloed heeft op het rendement, de stikstof- en fosfaatefficiëntie en de CO2-footprint. 

Klik hier voor meer informatie en resultaten van het praktijkonderzoek over droge stof opname en verteerbaarheid.


Ontvang in 5 stappen jouw ruwvoeradvies op maat

Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.


Lees meer over de puzzelstukken om tot meer melk uit ruwvoer te komen::

Nieuws

Vers gras, maar voor hoelang?
Vers gras, maar voor hoelang?
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Met balen maken pers je op een hoge dichtheid en sluit je snel luchtdicht…
Lees meer
Tips voor inkuilen gras 2024
Tips voor inkuilen gras 2024
Het eerste gras is gemaaid en ingekuild. De eerste snedes waren dit jaar over…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.