Home Methaanemissie verlagen met het juiste inkuilmiddel

Methaanemissie verlagen met het juiste inkuilmiddel

Er is een duidelijk verband tussen het NDF-gehalte van ruwvoer en de uitstoot van methaan. Langer gras en gras met klaver en/of kruiden hebben een hoger NDF-gehalte. Er zijn inkuilmiddelen waarmee dit gehalte tot wel 14 punten kan worden verlaagd, wat resulteert in minder methaanuitstoot.

Het is echter ook een gegeven dat bij een goed microklimaat in de kuil er meer energie (suikers) en eiwit overblijven voor de pensbacteriën. Het bestrijden van in eerste instantie de wilde gisten is dan erg belangrijk. Ook omdat is gebleken dat, als er meer wilde gisten in het ruwvoer en uiteindelijk in de pens zitten, de NDF verteerbaarheid ook nog eens hard achteruit gaat. Het NDF-gehalte uit de kuilanalyse en de NDF verteerbaarheid zijn dus twee verschillende dingen. In dit artikel lees je hier meer over.

Combinatie van enzymen en bacteriën

Langer gras, gras in de zomerperiode met veel bloei en gras met klavers en/of kruiden hebben doorgaans een hoger NDF-gehalte. Ook de GLB rust- en eiwitgewassen hebben veelal een hogere NDF. Dit maakt de celinhoud moeilijker bereikbaar voor bacteriën in de kuil en in de pens. Enzymen helpen dan om de celinhoud sneller beschikbaar te maken, wat de verteerbaarheid van het ruwvoer verbetert.

Kijk hier voor meer info

Enzymen moeten geen papje maken

Enzymen moeten wel een keer stoppen met ‘knippen’ van de celwanden. In de Magniva inkuilmiddelen gebruiken we enzymen die bij een pH-waarde van 4 à 4,2 stoppen te werken. Dit om te voorkomen dat ze door blijven gaan en van het ruwvoer een papje maken. Het blijven nog steeds ruwe celstof-verteerders.

Lees meer over de verschillende onderzoeken van BeterRuwvoer:


Ontvang in 5 stappen jouw ruwvoeradvies op maat

Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.


Nieuws

Vers gras, maar voor hoelang?
Vers gras, maar voor hoelang?
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Met balen maken pers je op een hoge dichtheid en sluit je snel luchtdicht…
Lees meer
Tips voor inkuilen gras 2024
Tips voor inkuilen gras 2024
Het eerste gras is gemaaid en ingekuild. De eerste snedes waren dit jaar over…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.