Home Nieuwste inzichten bacteriën op het gras

Nieuwste inzichten bacteriën op het gras

Bacteriën zitten overal, ook op je gras. En het blijkt dat die populatie enorm is maar ook continue verandert. Een mooi onderzoek van afgelopen jaar laat zien wat er op welke moment aan bacterien op je gewas zitten. Eigenlijk dan ook heel logisch dat wat je meeneemt de kuil in een enorme invloed heeft op het microklimaat in de kuil en op het uiteindelijke resultaat van je herkauwers.

Meerdere keren per jaar is er op een perceel grasmonsters genomen. De grasmonsters zijn genomen op verschillende momenten in het jaar en ook zijn de omstandigheden genoteerd. Zon of regen vooraf. Wanneer er is bemest. Op petrischaaltjes is vervolgens onderzoek gedaan naar de bacteriepopulatie. Wil niet zeggen dat je alle verschillende bacteriën herkent, echter tussen de 78 en 98 procent van wat er op de verschillende momenten op het gras zit is in beeld.

Enorme invloed op inkuilproces

De strijd tussen de goede en de slechte bacteriën heeft een enorme invloed op het slagen van het conserveringsproces, de smakelijkheid en dus opname van het ruwvoer, voederwaarde van ruwvoer en de uiteindelijke productie aan melk en of vlees uit je eigen geteelde ruwvoer. Het is te uitgebreid om alles in woorden te vatten. In bijgevoegde link het onderzoek op gras, de gevolgen daarvan op het inkuilproces en wat voorbeeldanalyses.

Kijk hier voor meer info

Keuzetool

Dat is de reden waarom we in gras altijd kiezen voor melkzuurvormende bacteriën al dan niet in combinatie met azijn/propionzuur vormers en waar nodig enzymen.

Enzymen zullen zeker in lang gras, kruiden en klavers goed passen. Allemaal teelten met een hogere NDF. Meer NDF is meer methaan. Met onze enzymen kun je tot ruim 14 punten NDF zakken.

Zie onderstaande linkjes voor meer onderzoeken van BeterRuwvoer:


Ontvang in 5 stappen jouw ruwvoeradvies op maat

Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.


Nieuws

Vers gras, maar voor hoelang?
Vers gras, maar voor hoelang?
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Met balen maken pers je op een hoge dichtheid en sluit je snel luchtdicht…
Lees meer
Tips voor inkuilen gras 2024
Tips voor inkuilen gras 2024
Het eerste gras is gemaaid en ingekuild. De eerste snedes waren dit jaar over…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.