Home Voerproef Universiteit van Reading toont aan: toename van 1,5 kg droge stof ruwvoer en 1,9 kg meer meetmelk

Voerproef Universiteit van Reading toont aan: toename van 1,5 kg droge stof ruwvoer en 1,9 kg meer meetmelk

Een hogere melkproductie uit kwalitatief goed en smakelijk ruwvoer is goed voor de portemonnee. Een bijkomend en steeds groter voordeel is de verminderde noodzaak om voer extern aan te kopen. Dit levert ook voordelen op voor milieu-indicatoren zoals stikstof, fosfor, methaan en CO2. Door de uitbetalingssystematiek van veel zuivelondernemingen kan dit bovendien invloed hebben op de melkprijs.

Centre for Dairy Research, University of Reading
Het CEDAR staat wereldwijd bekend als een unieke organisatie voor toegepast en strategisch onderzoek in de veehouderij. Lallemand heeft voor samenwerking met CEDAR gekozen vanwege de praktijkgerichte faciliteiten en werkwijze, die nauw aansluiten bij de dagelijkse praktijk van een ‘normaal’ bedrijf.

Breed onderzoek

Bij het onderzoeksbedrijf CEDAR is het mogelijk om in kleine silo’s voer in te kuilen. Ze monitoren nauwkeurig wat erin en wat eruit gaat. De kuilen zijn afzonderlijk geanalyseerd op fermentatiekenmerken en aerobe stabiliteit (de snelheid waarmee het voer opwarmt). Vervolgens werd het voer uit de verschillende silo’s gevoerd aan twee groepen koeien. Na 14 dagen hetzelfde voer te hebben gekregen, ontving de ene groep 70 dagen lang voer uit de onbehandelde silo en de andere groep uit de behandelde silo. Het belangrijkste resultaat toonde aan dat koeien meer aten van het voer uit de behandelde silo: een toename van 1,5 kg droge stof en 1,9 kg meer vet gecorrigeerde melk werd geproduceerd. Hoewel in Engeland niet wordt gecorrigeerd voor eiwit, liet de proef toch een lichte stijging van 0,1% in eiwit zien uit het rantsoen met de behandelde silo.

Voor meer gedetailleerde resultaten van het onderzoek, klik hier.

Bevestiging door eerder onderzoek:

Een goed microklimaat in de kuil zorgt voor een betere geur van het ruwvoer. Onaangename geuren wijzen doorgaans op de aanwezigheid van ‘slechte’ micro-organismen. Te veel schadelijke bacteriën, gisten en schimmels consumeert veel suikers, melkzuur en eiwitten, essentieel voor de voeding van pensbacteriën. Bovendien produceren deze ‘slechteriken’ endotoxinen en mycotoxinen. Het is daarom logisch dat meer melk uit eigen geteeld ruwvoer afhangt van het microklimaat in de kuil. 

Een overzicht van diverse onderzoeken vindt u via de onderstaande links:

Zie onderstaande linkjes voor meer onderzoeken van beterruwvoer:

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Door te investeren in de kwaliteit van je ruwvoer kun je:

  • De afhankelijkheid van extern aangekocht voer verminderen.
  • Bijdragen aan een beter milieu door lagere emissies (N, P, CH4, CO2).
  • Profiteren van mogelijke verbeteringen in melkprijs, dankzij betere uitbetalingssystematiek van zuivelbedrijven.

Ontvang in 5 stappen jouw ruwvoeradvies op maat

Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.


Nieuws

BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Vers gras, maar voor hoelang?
Vers gras, maar voor hoelang?
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Met balen maken pers je op een hoge dichtheid en sluit je snel luchtdicht…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.