Home Verbeteren bacterieklimaat kuilen

Verbeteren bacterieklimaat kuilen

1,8 kilogram hogere drogestofopname ruwvoer

Veel melk uit goed en gezond ruwvoer is bepalend voor de gezondheid en vruchtbaarheid van je dieren, voerkosten en ook duurzaamheids- en milieudoelstellingen worden belangrijker. Binnen het ruwvoerproces blijkt de schakel in- en uitkuilmanagement, resulterend in bacterieklimaat in de kuilen, van grote invloed op de drogestof opname. Dit is een belangrijke schakel voor succes. 

Op 27 melkveebedrijven, waarvan 14 bedrijven gebruik maken van de kuilverbeteraar Magniva Platinum 1 (maïs) en 2 (gras) en 13 bedrijven geen gebruik maken van een kuilverbeteraar, is gebleken dat het toevoegen van Magniva Platinum kuilverbeteraars resulteert in een verhoogde drogestof opname van ruwvoer van 1,8 kilogram per koe per dag. 

Betere geur en smaak verhoogt opname

De geur en de smaak van het met Magniva Platinum behandelde ruwvoer blijkt beter, wat leidt tot een hogere drogestof opname. Onze stelling is: een goed bacterieklimaat geeft een andere reuk en smaak dan een slecht bacterieklimaat. Dit kan deels worden verklaard door de kenmerken van de gras- en maïskuilen.

Bij de graskuilen valt op dat de Magniva behandelde kuilen ondanks een hoger ruw as gehalte een veel lagere ammoniakfractie (eiwitrotting) en boterzuurgehalte vertonen. Een lagere pH door een hoger melkzuur en azijnzuurgehalte. Dit is het resultaat van de gewonnen strijd van de toegevoegde bacteriën. 

Ook uit onze andere proeven blijkt dat een met Magniva Platinum 2 behandelde graskuil meer suikers bevat, wat zorgt voor een frisse, energierijke kuil met smakelijk en gezond kuilgras. Lees hier meer over deze andere proeven.

Unieke samenstelling bacteriën 

Omdat we in de bacteriewereld nog niet alles in cijfers kunnen vangen en verklaren, hebben wij sterk de indruk dat Pediococcus Pentosaceus het ruwvoer “prettig” zuur maakt. En de combinatie met de nieuwe Lactobacillus Hilgardii en de oude vertrouwde Lactobacillus Buchneri geeft met het juiste zurenpatroon in de kuil een heerlijk “aroma”.

Bij de maïskuilen valt op dat de Magniva behandelde kuilen een lager melkzuurgehalte en een hoger azijnzuurgehalte hebben. Dit is te verklaren doordat er met Magniva Platinum 1 enkel azijnzuurvormende bacteriën worden toegevoegd, welke een deel van het melkzuur weer omzetten naar azijnzuur. De Magniva Platinum 1 behandelde kuilen geven een kenmerkende zoetige geur (denk aan Werthers Original snoepjes). Geen wonder dat de koeien meer vreten. 

(Bron data: praktijkonderzoek stagiaires i.o.v. van Benthem Vollenhove)

map_magniva

Wil je ook je ruwvoer verbeteren met MAGNIVA Platinum kuilverbeteraars?

Kijk dan hier voor een dealer bij jou in de buurt. Of neem contact op met BeterRuwvoer.

Nieuws

BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Vers gras, maar voor hoelang?
Vers gras, maar voor hoelang?
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Met balen maken pers je op een hoge dichtheid en sluit je snel luchtdicht…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.