
Suikers zijn een belangrijke energiebron voor je dieren. Ze zijn een indicatie voor de smakelijkheid van de kuil en pensenergie voor de koe. Dit is belangrijk voor de melkproductie en eiwitbenutting. Ook gisten en bacteriën op je gewas en in de kuil zijn dol op suikers. Als gisten veel suikers en melkzuur verbruiken gaat de pH omhoog, pensenergie verloren, de kuil broeien, ontstaat er eiwit rotting en CO2 uitstoot. Kortom, alleen maar verlies.
Met behulp van de gepatenteerde Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785-technologie, een unieke nieuwe bacteriestam, helpt MAGNIVA Platinum 2 met het verbeteren van jouw graskuil. Lees hier meer over Magniva Platinum 2. Een kuilverbeteraar toevoegen welke suikers omzet in zuren en toch meer suikers overhouden dan wanneer je geen kuilverbeteraar gebruikt? Inderdaad, voor ons geen verrassing. We stonden wel versteld van het hogere suikerpercentage in een behandelde kuil. Uit onze proeven bleek namelijk dat een met Magniva Platinum 2 behandelde kuil een suikerindex van 229% tot 292% heeft. De data laat zien dat dit resulteert in een frisse, energierijke kuil met smakelijk en gezond kuilgras.
De juiste DVE/OEB verhouding is cruciaal om op een veilige manier veel eigen geteeld eiwit te kunnen voeren. Resulterend in een lagere eiwitaankoop en een lager ureum in de melk. In een grote proef met 32 Trial Bags kuilvoer in een onbehandelde kuil is ook naar eiwitkwaliteit gekeken. Graskuil behandeld met Magniva Platinum 2 liet 37 % verbetering van de DVE/OEB verhouding zien.
Terug naar de proeven. BeterRuwvoer heeft het afgelopen jaar meerdere proeven gedaan. De resultaten laten hetzelfde beeld zien; een beeld wat je ook nog eens logisch kunt verklaren. We stelden onszelf de vragen: wat gebeurt er in een conserveringsproces? Met welke micro-organismen hebben we te maken? Wat eten deze organismen en vooral ook, wat produceren ze? Ook keken we naar het optimaliseren van het bacterie klimaat in de kuil. We onderzochten hoe en met welke bacteriën dit gerealiseerd kon worden. Ook de verhouding is daarbij meegenomen. Lees verder voor de antwoorden en resultaten van de proeven of bekijk de details van deze proeven in deze presentatie.
We kunnen uit deze proeven concluderen dat gisten beheersing cruciaal is voor meer melk uit ruwvoer:
Ben je benieuwd naar meer resultaten en conclusies van de proeven? In deze presentatie tonen we alle resultaten.
Kijk dan hier voor een dealer bij jou in de buurt. Of neem contact op met BeterRuwvoer.
Kijk dan hier voor een dealer bij jou in de buurt. Of neem contact op met BeterRuwvoer.