Home Gistmanagement in graskuil voor meer suikers en betere eiwitkwaliteit

Gistmanagement in graskuil voor meer suikers en betere eiwitkwaliteit

Suikers zijn een belangrijke energiebron voor je dieren. Ze zijn een indicatie voor de smakelijkheid van de kuil en pensenergie voor de koe. Dit is belangrijk voor de melkproductie en eiwitbenutting. Ook gisten en bacteriën op je gewas en in de kuil zijn dol op suikers. Als gisten veel suikers en melkzuur verbruiken gaat de pH omhoog, pensenergie verloren, de kuil broeien, ontstaat er eiwit rotting en CO2 uitstoot. Kortom, alleen maar verlies.

Meer suiker in je kuil met Magniva Platinum 2

Met behulp van de gepatenteerde Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785-technologie, een unieke nieuwe bacteriestam, helpt MAGNIVA Platinum 2 met het verbeteren van jouw graskuil. Lees hier meer over Magniva Platinum 2. Een kuilverbeteraar toevoegen welke suikers omzet in zuren en toch meer suikers overhouden dan wanneer je geen kuilverbeteraar gebruikt? Inderdaad, voor ons geen verrassing. We stonden wel versteld van het hogere suikerpercentage in een behandelde kuil. Uit onze proeven bleek namelijk dat een met Magniva Platinum 2 behandelde kuil een suikerindex van 229% tot 292% heeft. De data laat zien dat dit resulteert in een frisse, energierijke kuil met smakelijk en gezond kuilgras. 

Een betere eiwitkwaliteit in je kuil met Magniva Platinum 2

De juiste DVE/OEB verhouding is cruciaal om op een veilige manier veel eigen geteeld eiwit te kunnen voeren. Resulterend in een lagere eiwitaankoop en een lager ureum in de melk. In een grote proef met 32 Trial Bags kuilvoer in een onbehandelde kuil is ook naar eiwitkwaliteit gekeken. Graskuil behandeld met Magniva Platinum 2 liet 37 % verbetering van de DVE/OEB verhouding zien.

Proefresultaten

Terug naar de proeven. BeterRuwvoer heeft het afgelopen jaar meerdere proeven gedaan. De resultaten laten hetzelfde beeld zien; een beeld wat je ook nog eens logisch kunt verklaren. We stelden onszelf de vragen: wat gebeurt er in een conserveringsproces? Met welke micro-organismen hebben we te maken? Wat eten deze organismen en vooral ook, wat produceren ze? Ook keken we naar het optimaliseren van het bacterie klimaat in de kuil. We onderzochten hoe en met welke bacteriën dit gerealiseerd kon worden. Ook de verhouding is daarbij meegenomen. Lees verder voor de antwoorden en resultaten van de proeven of bekijk de details van deze proeven in deze presentatie

De proeven: 

  • Proef Trial Bags in Wanneperveen
    Voor deze proef heeft BeterRuwvoer gras in uienzakken begraven in een onbehandelde kuil. We maakten 32 microklimaten in dezelfde kuil met hetzelfde gras. Een prachtige proef in de boerenpraktijk. Alle 32 uienzakken hebben we vervolgens op 49 kenmerken laten onderzoeken bij Eurofins. Hieruit kwam veel goede informatie.
  • Proef met Balen in Oldebroek
    Voor deze proef hebben we verschillende doseringen kuilverbeteraar en water gedoseerd. Onbehandeld hebben we 2 balen geperst (alleen water gedoseerd ) en 4 verschillende behandelingen ieders 5 balen. De balen zijn gewogen en van iedere 2e baal is een monster genomen. Dit monster is ook onderzocht door Eurofins op dezelfde 49 kenmerken als de trial bag proef. Opvallend (of eigenlijk niet) was hoe we dezelfde lijn qua resultaten in deze proef terug zien.
  • Proef mini silo’s in Zuid West Frankrijk
    Deze proef is aangelegd door de R&D afdeling van Lallemand. 
  • Controle ( 5 mini silo’s )
  • Magniva Platinum 3 ( 5 mini silo’s )
  • Product 1 ( alleen melkzuurvormende bacteriën ) ( 5 mini silo’s )
  • Product 2 ( Combi melkzuur en azijnzuurvormende bacteriën in een lage dosering ) ( 5 mini silo’s )
    De hoeveelheid gisten of juist de beheersing van de gisten ligt weer in lijn met de proeven in Nederland. 

Conclusie: gistenbeheersing is cruciaal voor meer melk uit ruwvoer

We kunnen uit deze proeven concluderen dat gisten beheersing cruciaal is voor meer melk uit ruwvoer: 

  • Wilde gisten en verkeerde bacteriën maken meer suikers en melkzuur op dan gewenste (toegevoegde) bacteriën;
    • Wilde gisten zorgen voor broei;
    • Wilde gisten maken een geweldig klimaat voor verkeerde bacteriën en schimmels;
    • Wilde gisten zorgen voor lagere droge stof opname;
    • Wilde gisten kun je alleen maar bestrijden met toegevoegde propionzuur/azijnzuur-vormende bacteriën;
    • De juiste verhouding melkzuur, propionzuur en azijnzuur vormende bacteriën is erg belangrijk voor een goede conservering en beheersing van de wilde gisten;
    • Toegevoegd melkzuur/azijnzuur is wat anders dan natuurlijk geproduceerd melkzuur/azijnzuur;
    • Dosering is erg belangrijk. Zowel qua bacteriën als qua hoeveelheid water.

Ben je benieuwd naar meer resultaten en conclusies van de proeven? In deze presentatie tonen we alle resultaten.

Kijk dan hier voor een dealer bij jou in de buurt. Of neem contact op met BeterRuwvoer.

map_magniva

Wil je ook je ruwvoer verbeteren met MAGNIVA Platinum 2?

Kijk dan hier voor een dealer bij jou in de buurt. Of neem contact op met BeterRuwvoer.

Nieuws

Voerproef Universiteit van Reading toont aan: toename van 1,5 kg droge stof ruwvoer en 1,9 kg meer meetmelk
Voerproef Universiteit van Reading toont aan: toename van 1,5 kg droge stof ruwvoer en 1,9 kg meer meetmelk
Een hogere melkproductie uit kwalitatief goed en smakelijk ruwvoer is goed voor de portemonnee.…
Lees meer
Podcast: Vroege bemesters het meest succesvol in grasseizoen 2023
Podcast: Vroege bemesters het meest succesvol in grasseizoen 2023
Tijdens de laatste VeeteeltGRAS-podcast van dit seizoen deelde Piet Riemersma zijn inzichten over het…
Lees meer
Tips voor het inkuilen van snijmais in 2023
Tips voor het inkuilen van snijmais in 2023
Dit jaar staat de snijmais in Nederland over het algemeen goed. De start was…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.