Home Verteerbaarheid, smaak en productie uit ‘ouder’ gras, klaver en kruiden

Verteerbaarheid, smaak en productie uit ‘ouder’ gras, klaver en kruiden

Praktijktips ‘ouder’ gras, klaver, kruiden

‘Ouder’ grassen bevatten meer lignine. Klavers zijn vaak niet meer wit of rood maar kleuren bruin. En kruiden zijn wat uitgebloeid en worden bitter van smaak. Door warmte en droogte (stress) is de gisten en schimmeldruk op het gewas vaak hoog. Verteerbaarheid, geur en smaak van deze oogst laten vaak te wensen over. Afhankelijk van je doel met deze snede is er echter altijd te sturen om dit ruwvoer ook goed te benutten.

Toelichting: Met ‘ouder’ bedoelen we gras, klaver en kruiden dat gegroeid is in Juli en Augustus. In Augustus is dit de laatste jaren vaak onder warme en droge omstandigheden geweest. 

  1. Maaihoogte:
    Liever een maaihoogte van minimaal 8 cm, maar in ieder geval niet lager dan 7 cm. Gedurende deze periode heeft het gras vaak een langere groeiperiode gehad en is het natuurlijk aan het verhouten. Schimmelsporen zijn vaak duidelijk zichtbaar op de bodem en dit resulteert vaak in een muffe geur. Het onderste gedeelte van 7/8 centimeter is moeilijk verteerbaar en niet smakelijk. Laat die 7-8 cm dus maar staan. Dit zorgt ook voor een snellere hergroei.
  2. Veldperiode en droge stof gehalte:
    Deze kun je niet los van elkaar zien. Als de gisten- en schimmeldruk op het gewas hoog is, zal deze populatie alleen maar toenemen gedurende een langere veldperiode. Dit betekent dat er uiteindelijk meer gisten en schimmels aanwezig zullen zijn in het ruwvoer dat gevoerd wordt. Het overmatig bewerken van klavers en kruiden resulteert in bladverlies en daarmee verlies van voederwaarde. Over het algemeen zijn de snedes niet erg zwaar, dus maaien op zwad en binnen 24 uur afvoeren heeft de voorkeur. Probeer daarbij ook een droge stofgehalte van onder de 40% te behouden. Op deze manier zullen de cellen gemakkelijker losweken, waardoor de inhoud (suikers en eiwitten) gemakkelijker beschikbaar worden voor bacteriën. Een alternatieve optie is om juist te kiezen voor een hoger droge stofgehalte, zoals > 60% droge stof. Dit vereist echter een langere veldperiode en mogelijk voorzichtig omdraaien van het wiers.
  3. Inkuilen of balen:
    Dit ruwvoer wordt vaak gebruikt als aanvulling voor veevoeding, met name voor jongvee en droogstaande koeien. Bij een hoog gehalte aan klaver/kruiden moet echter worden opgelet met het eiwitgehalte en de minerale samenstelling voor deze diergroepen. Een kleine rijkuil/sleufsilo vereist idealiter een voersnelheid van meer dan 2 meter per week. Dit komt doordat grover materiaal moeilijker vast te rijden is, waardoor er eerder gisting en schimmeluitbraken kunnen optreden. In dat geval is het een goed alternatief om balen te maken. Let wel op de stevigheid van dit gewas. Het wordt aanbevolen om extra lagen plastic te gebruiken. Voor een betere menging in voermengwagens is het raadzaam om het maximale aantal messen in de balenpers/opraapwagen te gebruiken of het materiaal korter te hakselen.
  4. Melkzuur, azijnzuur/enzymen: 
    Dit type gewassen vereist een combinatie van drie ingrediënten in een kuilverbeteraar. Enzymen openen de ruwe celstof, waardoor de inhoud gemakkelijk toegankelijk wordt voor de toegevoegde bacteriën en later ook de pensbacteriën. Geselecteerde melkzuurbacteriën die worden toegevoegd, zorgen altijd voor een snellere pH-daling dan de natuurlijk aanwezige bacteriën. Azijnzuur/propionzuurvormende bacteriën zijn juist de gisten en schimmeldoders die vaak op het gewas aanwezig zijn.

      Met de handige keuzetool kiest u het juiste product en dosering.


      Ontvang in 5 stappen jouw ruwvoeradvies op maat

      Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.


      Nieuws

      Tips voor inkuilen gras 2024
      Tips voor inkuilen gras 2024
      Het eerste gras is gemaaid en ingekuild. De eerste snedes waren dit jaar over…
      Lees meer
      Methaanemissie verlagen met het juiste inkuilmiddel
      Methaanemissie verlagen met het juiste inkuilmiddel
      Er is een duidelijk verband tussen het NDF-gehalte van ruwvoer en de uitstoot van…
      Lees meer
      Nieuwste inzichten bacteriën op het gras
      Nieuwste inzichten bacteriën op het gras
      Bacteriën zitten overal, ook op je gras. En het blijkt dat die populatie enorm…
      Lees meer
      Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.