Hoe staat de mais er nu bij? Afgelopen dinsdag hebben we van 2 maispercelen (van demovelden) een aantal maisplanten gehaald. Een van de velden was gezaaid op 27 april en het andere veld vanwege de welbekende omstandigheden pas op 10 juni. Een aantal rassen zijn dezelfde en een aantal zijn qua vroegheid index (VHI) naast elkaar gelegd.
De verschillen tussen de rassen spreken voor zich. De vroeg gezaaide rassen (27 april 2024) staan er op dit veld goed bij. Wat wel opvalt is dat de latere rassen (vanaf een VHI van 230) het moeilijker hebben dan de vroegere rassen. Deze hebben echt nog wel wat zonuren en tijd nodig. Maar over het algemeen zien we op dit demoveld goede mais met prima kolven. Zie ook de onderstaande beelden.
De laat gezaaide mais (10 juni 2024) laat daarentegen een heel ander beeld zien. Zelfs in de vroegste rassen (Skipper VHI 170) zien we nog geen kolf met inhoud. Wat verder opvalt is dat er pluimen en aanzet tot kolven is gedaan tot en met LG 31.219 (VHI 215). Bij de latere rassen zien we geen pluimen en ook geen aanzet tot een kolf. Laat gezaaide mais, en zeker de latere rassen (later dan VHI 215) zullen veel minder tot geen zetmeel gaan leveren.
Uiteraard zal het resultaat per regio, per grondsoort, per maisras en per bemestingsstrategie erg kunnen variëren. Blijf je eigen percelen op tijd beoordelen. Welke scenario’s wij tijdens de oogst verwachten staat in dit artikel beschreven.
Ook iets om rekening mee te houden is het schimmeljaar waar we mee te maken hebben. In veel maispercelen zien we dan ook al weer builenbrand. Richting het afrijpen is het ook belangrijk om goed te blijven beoordelen op bladvlekkenziekte en fusarium. Wanneer de schimmels er eenmaal in komen is het belangrijk om zeker niet te lang te wachten met de oogst. Zeker de laat gezaaide mais met mindere tot geen kolven gaan suikers ophopen (omdat er geen zetmeel kan worden omgezet), worden daardoor sneller aangeprikt door luizen en daar breken de schimmels dan weer sneller uit. Schenk voldoende aandacht aan goed inkuilmanagement en maak gebruik van goede bacteriën die het inkuilproces verbeteren. Bekijk hier onze tips voor het inkuilen van de mais.
Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.