We hoeven de natuur niks te leren. Waar voeding en gunstige omstandigheden samenkomen, is leven. Wilde gisten, bacteriën en schimmels voeden zich graag met suikers en/of zetmeel. Snijmaïs met veel groene bladeren blijft suikers produceren via fotosynthese, die uiteindelijk in zetmeel worden omgezet, mits er een kolf met zaad is.
Lees hier meer over de verschillen in snijmaïs die we dit jaar zien.
Om alcohol in bier of wijn te krijgen, maken we bewust gebruik van suikers en gisten, waarbij specifiek geselecteerde gisten worden toegevoegd. In Amerika staan nog grote ethanolproductiefabrieken, waar snijmaïs veelal als grondstof wordt gebruikt. Bij het inkuilen van snijmaïs kan er daarom een groot verschil ontstaan in de productie van alcohol en ethanol.
Een hoge concentratie alcohol of ethanol duidt op de activiteit van wilde gisten. Uit proeven is gebleken dat een overmaat aan gisten kan leiden tot een aanzienlijke daling in de droge stof opname.
Wanneer gisten na het openen van de kuil weer actief worden door de aanwezigheid van zuurstof, beginnen ze melkzuur (lactaat) af te breken. Dit leidt tot een stijging van de pH aan het snijvlak, wat gunstige omstandigheden creëert voor ongewenste bacteriën en schimmels. Met als resultaat: een aanzienlijk verlies aan voederwaarde, met negatieve gevolgen voor zowel de productie als de gezondheid van de dieren. Lees hier meer over hoe je meer melk uit eigen ruwvoer haalt.
Onderzoek en innovatie blijven belangrijk om vooruit te komen. We baseren ons op onafhankelijke studies en voeren daarnaast praktijkonderzoek uit in Nederland. Bekijk hier meer over het Nederlands onderzoek naar snijmais.
Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.