Home Teveel.. te weinig.. tevreden

Teveel.. te weinig.. tevreden

Een gezegde zegt: alles met ’te’ ervoor is niet goed, behalve tevreden. We moeten weten wat goed of slecht voor ons is en maken daarin keuzes. Onze herkauwers zijn afhankelijk van wat ze gevoerd krijgen. Door hitte en droogte is de schimmeldruk en het gehalte aan mycotoxinen en wilde gisten in het ruwvoer vaak te veel. Hoe zorg je ervoor dat jij tevreden kan blijven genieten van je biertje?

In 2015 concludeerde Professor Fink Gremmels van de Universiteit Gent dat 60-70% van de melkveebedrijven problemen had met mycotoxinen. In 2020 behaalde bio-ingenieur Jonas Vandicke van Universiteit Gent zijn doctoraat met een onderzoek naar mycotoxinen in maïs. Hij constateerde een aanzienlijke toename in België vanaf 2016. Recent onderzoek door Dairyland Laboratories in Wisconsin, VS, toonde aan dat maar liefst 92% van de snijmaïs monsters DON bevatte, een mycotoxine dat ontstekingsprocessen in de darm en het lichaam van de koe veroorzaakt.

Koesignalen zoals plotseling melkverlies, veel klauwproblemen, een verhoogd celgetal of een slechte pensfunctie (onverteerde mest) duiden op de aanwezigheid van schimmels en toxinen in het voer, hoofdzakelijk afkomstig uit het ruwvoer.

Wilde gisten en alcoholproductie

Gisten worden gebruikt om alcohol te produceren in bier, wijn en andere dranken. Gisten gebruiken suikers en zetmeel als voedingsbron en produceren alcohol. In ruwvoer leidt dit echter tot verlies van voedingsstoffen, broei, reuk- en smaakbederf en verminderde verteerbaarheid. 

Lees hier meer over de relatie tussen wilde gisten en droge stof opname.

Realiseer je: voordat je broei- en schimmelvorming constateert is het probleem er al heel lang. Broei treedt dus op als je te laat bent. De bijgevoegde studies bevatten geen informatie over broei. 

Vermindering van gisten/schimmels en mycotoxinen in de kuil!

Wat op het gewas zit, komt ook in de kuil terecht. Met het juiste bacterieklimaat kan de groei van gisten/schimmels en mycotoxinen worden verminderd. Bacteriën die melkzuur produceren, verlagen snel de pH-waarde om de groei van schadelijke micro-organismen te stoppen. Om gisten/schimmels en mycotoxinen te verminderen, zijn azijnzuur- en propionzuurvormende bacteriën nodig. Hierdoor blijft het voer langer fris, smakelijk en behoudt het zijn voederwaarde tijdens het voeren. Dit filmpje illustreert het goed. 

Meer onderzoeksdata over het verminderen van ongewenste bacteriën, gisten, schimmels en mycotoxinen in snijmais zijn hier vinden.


Ontvang in 5 stappen jouw ruwvoeradvies op maat

Verbeter je ruwvoer met het juiste product in exact de juiste dosering met onze keuzetool ruwvoerverbeteraar.


Nieuws

Maisoogst 2024: Stem inkuilmanagement af op specifieke kenmerken maisgewas
Maisoogst 2024: Stem inkuilmanagement af op specifieke kenmerken maisgewas
De mais van 2024 is zeer divers; wisselende zaaitijdstippen, grote verschillen in ontwikkeling en…
Lees meer
Tips voor het inkuilen van snijmais in 2024
Tips voor het inkuilen van snijmais in 2024
De snijmais staat er dit jaar erg wisselend bij. Door natte omstandigheden is veel…
Lees meer
BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.