Home Podcast: Vroege bemesters het meest succesvol in grasseizoen 2023

Podcast: Vroege bemesters het meest succesvol in grasseizoen 2023

Tijdens de laatste VeeteeltGRAS-podcast van dit seizoen deelde Piet Riemersma zijn inzichten over het grasseizoen van 2023.

Veel hoogwaardig gras kenmerkt het grasseizoen van 2023. Vooral de veehouders die vroeg begonnen zijn met bemesten en een vroege, zij het lichte, eerste snede hebben geoogst, hebben het meeste voordeel gehaald uit dit vruchtbare jaar. Dat meldt Piet Riemersma tijdens de laatste VeeteeltGRAS-podcast van dit seizoen.

Lang gras de winter in

Riemersma bespreekt met redacteuren Florus Pellikaan en Jaap van der Knaap de optimale lengte van gras om de winter in te gaan. “In feite is het gras op veel plaatsen te lang, maar blijf er nu maar vanaf. Het is veel te nat; als je het land nu nog op gaat, maak je te veel kapot,” adviseert Riemersma. Te lang gras kan leiden tot sneeuwschimmel, maar de ruwvoerspecialist heeft hier een praktische oplossing voor, zoals hij uitlegt in de podcast.

Snelgroeiend gras vergeleken met Chinees eten

Riemersma bekritiseert conventionele opvattingen over graslandbouw. “De T-som in het voorjaar zegt me niets; je voelt zelf beter wanneer de natuur er klaar voor is. En de bewering dat gras jaarlijks een meter groeit? Onzin, ik denk dat het dit jaar wel anderhalve meter groeide,” deelt hij mee tijdens de podcast. Hij maakt ook een vergelijking tussen snelgroeiend gras en Chinees eten.

Grasseizoen in Frankrijk

In de podcast deelt emigrante Karla Balkema haar ervaringen over hoe het grasseizoen in Frankrijk is verlopen. Hoewel het daar lang warm bleef, ondervonden melkveehouders ook daar problemen door overvloedige regenval.

Luister de laatste VeeteeltGRAS-podcast van 2023 via:

Soundcloud

Spotify

Apple Podcast

Nieuws

BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Vers gras, maar voor hoelang?
Vers gras, maar voor hoelang?
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Met balen maken pers je op een hoge dichtheid en sluit je snel luchtdicht…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.