Home Microscopisch onderzoek ruwvoer

Microscopisch onderzoek ruwvoer

Als BeterRuwvoer doen we samen met onze partners veel onderzoek naar ruwvoerkwaliteit en hoe deze kwaliteit behouden kan worden. Altijd met als doel om meer melk en/of vlees uit eigen geteeld ruwvoer te halen, want dat is waar we het allemaal voor doen.

Dit keer zijn we aan de slag gegaan met microscopisch onderzoek van ruwvoer. Hierbij werd een klein beetje graskuil of hooi in een vloeistof in een reageerbuisje gedaan, dit werd geschud en vervolgens werd er middels een pipetje een druppel op de glasplaat van de microscoop gelegd om dit verder te bekijken. En wat een leven zien we in slechts één druppel!

Onderstaand vind je de filmpjes van het microscopisch onderzoek van drie verschillende soorten ruwvoer: 

  1. Een goed geslaagde 1e snede van een met Magniva Platinum 2 behandelde kuil 
  2. Een niet fris ruikende onbehandelde herfstkuil 
  3. Hooi
Microscopisch onderzoek – Behandelde kuil

Microscopisch onderzoek – Onbehandelde kuil

Microscopisch onderzoek – Hooi

Eerste bevindingen

Wat bij de eerste bevindingen direct opvalt, is dat er veel verschil in activiteit te zien is tussen de verschillende soorten ruwvoer en ook veel verschillende soorten microben. De determinatie van de verschillende microben behoeft nog vervolg, hier gaan we nog mee aan de slag. Wat ons nu in ieder geval al opvalt is dat de activiteit van de microben in het hooi erg laag is. Zoals je ziet is het filmpje een stuk rustiger.

Wat erg belangrijk is in de kuil is het vochtgehalte. Dit kwam ook uit een eerder onderzoek van dit jaar. Bacteriën hebben vocht nodig. Naast de juiste hoeveelheid middel is voldoende vocht dus minstens zo belangrijk. Niet voor niets gaan de ontwikkelingen van kuilverbeteraars steeds meer richting wateroplosbare producten. Bacteriën zijn zo veel eerder actief en worden beter verdeeld. Zeker onder droge omstandigheden waar we steeds meer mee te maken hebben, is dit ontzettend belangrijk. Wij adviseren dan ook om voor wateroplosbare kuilverbeteraars te kiezen en ervoor te zorgen dat er voldoende vocht gedoseerd wordt.

De komende tijd zullen we verdergaan met het microscopisch onderzoek om een nóg beter beeld te krijgen van het leven dat we zien in geslaagde en in minder geslaagde kuilen.

We houden jullie hiervan op de hoogte.

Haal meer melk uit beter ruwvoer!

Nieuws

BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Vers gras, maar voor hoelang?
Vers gras, maar voor hoelang?
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Kuilverbeteraar in balen niet nodig, of toch wel? 
Met balen maken pers je op een hoge dichtheid en sluit je snel luchtdicht…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.