Home Mais zonder alcohol

Mais zonder alcohol

Wilde gisten zetten suikers en zetmeel om naar alcohol. En dat terwijl suikers en zetmeel juist de belangrijkste energiebronnen zijn voor pensbacteriën. Het is dus van belang om deze wilde gisteren in de kuil te bestrijden. Wilde gisten zijn van nature aanwezig op het gewas. In de kuil is het daarom belangrijk om het klimaat zo te maken dat deze wilde gisten zich niet verder kunnen ontwikkelen. Beter zelfs, dat ze worden afgeremd.

Negatieve gevolgen wilde gisten

Wilde gisten veroorzaken een boel ellende. Als de makkelijke suikers en zetmelen op zijn, gebruiken de gisten ook melkzuur (lactaat) als voeding. De pH-waarde in de kuil gaat dan naar boven en de omstandigheden voor andere slechte micro-organismen wordt gunstiger. Activiteit van wilde gisten veroorzaakt broei in de kuil en daarna zie je vaak de schimmeluitbraken. Zuurstof wakkert dit proces aan. Vandaar dat je dit probleem vaak ziet als de kuil open gaat, bij te lage dichtheden en bij een te lage voersnelheid.

Innovatie: Nieuwe bacterie L. Hilgardii 4785

Gelukkig zijn er innovaties. Met innovaties komen we verder. Dit is altijd al zo geweest en zal ook zeker zo blijven. De bacterie Hilgardii 4785 is in 2009 gevonden in een stabiele suikerriet kuil door de Lavras Universiteit in Brazilië. In 2011 zijn Lallemand en de Lavras Universiteit een gezamenlijk R&D project aangegeven om nieuwe bacteriën te vinden die de houdbaarheid van ruwvoer kunnen verbeteren. Hilgardii 4785 bleek uiteindelijk in combinatie met de in Nederland gevonden L Buchneri 40788 de nieuwe combinatie te zijn. De bacteriën bleken elkaar enorm te versterken en aan te vullen. Deze combinatie van bacteriën wordt dan ook gebruikt in alle Magniva Platinum kuilverbeteraars en zorgt voor vermindering van gisten, waarmee bovengenoemde negatieve gevolgen voorkomen kunnen worden.

Wil je meer achtergrondinformatie over deze combinatie van bacteriën? Bekijk deze dan hier.

Benieuwd naar de Magniva Platinum kuilverbeteraars? Bekijk dan hier het productaanbod.

Nieuws

Podcast: Vroege bemesters het meest succesvol in grasseizoen 2023
Podcast: Vroege bemesters het meest succesvol in grasseizoen 2023
Tijdens de laatste VeeteeltGRAS-podcast van dit seizoen deelde Piet Riemersma zijn inzichten over het…
Lees meer
Tips voor het inkuilen van snijmais in 2023
Tips voor het inkuilen van snijmais in 2023
Dit jaar staat de snijmais in Nederland over het algemeen goed. De start was…
Lees meer
[VIDEO] Hoe MAGNIVA Platinum 1 je maïs fris en smakelijk houdt
[VIDEO] Hoe MAGNIVA Platinum 1 je maïs fris en smakelijk houdt
Een met MAGNIVA Platinum 1 behandelde maïskuil vermindert opwarming en houdt de pH van…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.