Home De bodem in balans

De bodem in balans

Voor een weerbare bodem en een gezond gewas zijn planteigen hormonen, micro-elementen, humuszuren, aminozuren, zeewieren, enzymen en bacteriën belangrijk. Er wordt tegenwoordig verder gekeken dan de plant. We kijken dus niet alleen meer naar plantenvoeding, maar ook naar voeding voor de bodem. De laatste jaren is de dosering van macro-elementen gedaald. Eerlijk is eerlijk, honderd kuub drijfmest en duizend kilogram stikstofhoudende kunstmest per hectare was een beetje teveel van het goede. Met de hoge doseringen werden tekorten verbloemt en niet efficient aangepakt. Nu kijken we meer naar de andere elementen en hun mogelijkheiden, om de bodem in balans te houden en het gewas optimaal te laten groeien. 

Aan de basis van een gezonde bodem staat dan ook de balans tussen de verschillende elementen. Zo is het belangrijk dat je niet met één van de elementen overbemest. Denk hierbij aan teveel kali uit mineralenconcentraat of overvloedig veel zwavel uit spuiwater. Bij een te veel van een element kan het gewas er niets mee en is de balans verstoord. 

Het is te vergelijken met het voeren van een koe. Je voert een koe ook niet in één keer acht kilogram gemalen tarwe. En bij geiten ben je er ook scherp op dat je geen overdosering van selenium voert. Wees net zo zuinig op jouw bodem en het bodemleven om de balans in orde te houden en het meeste uit je ruwvoer te halen.

Nieuws

Maisoogst 2024: Stem inkuilmanagement af op specifieke kenmerken maisgewas
Maisoogst 2024: Stem inkuilmanagement af op specifieke kenmerken maisgewas
De mais van 2024 is zeer divers; wisselende zaaitijdstippen, grote verschillen in ontwikkeling en…
Lees meer
Tips voor het inkuilen van snijmais in 2024
Tips voor het inkuilen van snijmais in 2024
De snijmais staat er dit jaar erg wisselend bij. Door natte omstandigheden is veel…
Lees meer
BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
BeterRuwvoer aanwezig bij de Grasdag 2024
Iedereen die weleens vers gras in de stal voert, weet dat het gras aan…
Lees meer
Betere kuil, hogere opname, gezond meer melk.